back

Безпечний вихід з посту

13 квітня 2017

Після семи тижнів посту (а він розпочався 27 лютого і триватиме до 15 квітня, закінчиться Великоднем 16 квітня), дуже хочеться якнайшвидше сісти за святковий стіл та скуштувати смачних і ситних страв. Проте ваш організм вже звик до легкої їжі, і тому слід з особливою увагою та обережністю поставитись до того, що ви збираєтесь з’їсти.

Головне на що слід звернути увагу - поступове та обдумане розширення продуктів харчування та їх кількості після закінчення посту. Уникайте переїдань. Їжте маленькими порціями та не все одразу. Ваш організм має звикнути до нової їжі. З-за столу потрібно вставати з легким відчуттям голоду, адже відчуття ситості приходить хвилин через двадцять після споживання їжі.

Що стосується алкоголю, то він не заборонений, але в невеликих дозах і разом з їжею. Краще надати перевагу червоним винам.

Вживайте рибу та продукти рослинного походження - фрукти, овочі та вироби зі злаків, Ваш організм до них звик. Рослинна їжа окрім вмісту корисних мікроелементів та вітамінів, містить харчові волокна, належна кількість яких забезпечує повноцінну роботу органів травлення та попереджує розвиток багатьох небезпечних захворювань.

Вживайте більше продуктів з вмістом клітковини. Це можуть бути салат з огірків і капусти, яблука, терта морква.

Уникайте вживання соусів та майонезу. Салати краще заправляти оливковою або рослинною олією.

Паски старайтесь їсти не більше двох-трьох шматочків. В перший день після посту краще вживати не смажене м’ясо, а варене, тушковане та запечене в кількості не більше 150-200 грам.

Також слід побільше вживати рідини - мінеральну негазовану воду, соки, чаї та різноманітні компоти домашнього приготування. Необхідно уникати газованих забарвлених напоїв.

Корисно також щодня випивати натуральні свіжо приготовлені соки. Але і з ними також не можна переборщити. Думка, що чим більше, тим краще - хибна. Адже від надміру випитого соку може підвищитись кислотність у шлунку, загостряться хронічні хвороби органів травлення. Дуже корисно пити натуральні соки людям з надмірною вагою.

Вразливим категоріям населення (дітям, підліткам, особам похилого віку та хворим) кілька перших днів краще взагалі не вживати тваринну їжу та алкоголь. А додання риби та м'ясних продуктів до пісних страв має відбуватись дуже повільно та збалансовано.

Наведені поради не можна вважати вичерпними та обов’язковими для всіх. Кожен з нас дуже гарно знає свій організм. Але, все ж таки, якщо Ви страждаєте хронічними хворобами, то доцільно буде обговорити з Вашим лікарем особливості харчування після закінчення Великого посту.

Харчування здатне принести суттєву користь та, водночас, причинити шкоду. Не аби яка небезпека може виникнути під час зміни харчового режиму. Знати про це та будувати свій раціон на розумних обмеженнях необхідно для підтримання якісного та тривалого життя.


За інформацією навчально-методичного центру
цивільного захисту та безпеки життєдіяльності
Чернігівської області