back

Як розраховувати лікарняні, якщо в останній день хвороби за першим листком непрацездатності починається інша хвороба за другим листком?

27 березня 2017

Страхові випадки розпочинаються із дня видачі листка непрацездатності (установлення тимчасової непрацездатності). Тобто перший день непрацездатності за іншим захворюванням, який співпадає з останнім днем хвороби за попереднім захворюванням, є початком нового страхового випадку.

Враховуючи це, а також те, що допомога з тимчасової втрати працездатності є компенсацією втрати зарплати і подвійного надання такої допомоги за один і той же період законодавством не передбачено, допомога з тимчасової непрацездатності повинна надаватися з першого дня страхового випадку. Тобто за другим страховим випадком, у разі хвороби працівника, допомога з тимчасової втрати працездатності надається з першого по п'ятий день тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця, а з шостого - за рахунок коштів ФСС з ТВП. А за першим листком непрацездатності не буде оплачено останній день хвороби.