back

Пам’ятний захід на вшанування жертв Клубівської трагедії

14 березня 2017

Жертвам, які були розстріляні та спалені окупантами під час Другої світової війни 1939—1945 років, склали данину пам’яті сьогодні, 14 березня, у Клубівці.

74 роки тому каральний загін нацистів підпалив село Клубівку з усіх боків і масово знищив населення, кинувши людей живими у вогонь. Клубівку цілком знищили, нацисти жорстоко стратили 508 осіб мирного населення.

З нагоди роковин Клубівської трагедії біля пам’ятника невинним жертвам в центрі села на честь героїчного опору жителів Клубівки нацистським загарбникам відбувся скорботний мітинг.

Виступаючи перед учасниками заходу, голова Ріпкинської районної державної адміністрації Борис Мелашенко зосередив увагу на важливості збереження пам’яті про страшні випробування, які випали на долю України та сказав, що серед найбільш жахливих злочинів окупантів — сплановані акції фізичного знищення населення цілих сіл і селищ. Часто, намагаючись приховати сліди своїх злочинів, карателі дощенту спалювали весь населений пункт, намагаючись таким чином викреслити з історії життя цілої територіальної громади.

- Щороку ми збираємося на цьому святому місці, щоб скласти данину пам’яті клубівцям, які були розстріляні та спалені окупантами. Схилимо перед цими великими жертвами свої голови і зробимо все залежне від нас по відновленню історичної правди. Ми висловлюємо щиру і безмежну вдячність захисникам всіх поколінь, які присвятили себе служінню Українській державі. Доземно дякуємо їм за той неоціненний внесок, який вони зробили і роблять у спільну справу відновлення миру на території нашої держави та її відбудови. Схиляємо свої голови перед мільйонами загиблих українців – тими, чиї імена були вписані до історії золотими літерами й тими, чиїх імен ми не знаємо й до тепер, - наголосив Борис Мелашенко.

До учасників скорботного заходу також звернулись клубівський сільський голова Ганна Коновалова, голова Ріпкинської районної організації ветеранів України Ірина Вольська-Баскевич та голова Клубівської первинної ветеранської організації, свідок трагічних подій Степан Бобирь.

Також прозвучала літературно-музична композиція у виконанні учнів Новояриловицької ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Присутні вшанували пам’ять загиблих у березні 1943 року хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятника невинним жертвам.
















Відділ інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації