back

Коли компенсація за відпустку враховується при обчисленні середньої заробітної плати для надання допомоги з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності?

21 лютого 2017

Відповідно до пункту 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу), затвердженого постановою КМУ від 26 вересня 2001 року № 1266, середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

Оскільки на суму компенсації за невикористану щорічну відпустку нараховується єдиний соціальний внесок, ця виплата враховується при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги з тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів.

Але компенсація враховується не завжди. За роз’ясненням Мінсоцполітики (лист від 23.08.2012 р. №227/18/99-12), якщо компенсація за невикористану відпустку нарахована та виплачена в місяці розрахункового періоду, вона включається для розрахунку допомоги. Якщо ж компенсація за невикористану відпустку лише виплачена в місяці розрахункового періоду, вона не включається для розрахунку допомоги.

Існують випадки, коли компенсацію за невикористану відпустку нараховують на попередньому місці роботи, а виплачують на новому. Тоді у разі настання страхового випадку в період перебування у трудових відносинах за новим місцем роботи при обчисленні середньої заробітної плати вона не враховується. Якщо ж компенсація була і нарахована, і виплачена у розрахунковому періоді за останнім місцем роботи, вона враховується при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги.