back

Порядок подання заяви-розрахунку на матеріальне забезпечення від Фонду з тимчасової втрати працездатності.

20 січня 2017

Підставою для фінансування страхувальників - роботодавців є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.

При опрацюванні заяви-розрахунку робочі органи перевіряють:

- правильність заповнення реквізитів,

- наявність даних про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування,

- дані про сплату ним ЄСВ.

На підставі заяв-розрахунків формуються зведені заявки та передаються до виконавчої дирекції відділеня Фонду. А ті, своєю чергою, після узагальнення інформації передають її до Виконавчої дирекції Фонду для отримання фінансування.

Робочі органи Фонду здійснюють фінансування страхувальників - роботодавців протягом 10-ти робочих днів після надходження заяви.

Після отримання коштів від Фонду страхувальник зобов'язаний виплатити застрахованій особі:

- допомогу з тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів - не пізніше ніж найближчого дня, установленого для виплати заробітної плати;

- допомогу на поховання - не пізніше наступного робочого дня після отримання страхових коштів.

У разі якщо сума отриманих страхувальником від Фонду страхових коштів перевищує фактичні витрати на надання матеріального забезпечення, невикористані страхові кошти повертаються до робочого органу Фонду, що здійснив фінансування, протягом трьох робочих днів.

Страхові кошти, зараховані на окремий поточний рахунок у банку або на окремий рахунок в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, можуть бути використані страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам. Страхові кошти не можуть бути спрямовані на задоволення вимог кредиторів, на стягнення на підставі виконавчих та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до закону.

Матеріальне забезпечення виплачується у разі, якщо звернення за його призначенням надійшло не пізніше дванадцяти календарних місяців з дня відновлення працездатності, встановлення інвалідності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, смерті застрахованої особи або члена сім’ї, який перебував на її утриманні.