back

Відновлювальне лікування у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів України.

18 листопада 2016

Після набрання чинності Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 23.09.1999 № 1105-ХІV (в редакції Закону України від 28.12.2014 № 77) з 1 січня 2015 року єдиним видом соціальних послуг за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є доліковування застрахованих осіб та членів їх сімей у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм.

Чинними нормативними документами передбачено отримання застрахованими особами і членами їх сімей медичної реабілітації з максимальним використанням природних лікувальних ресурсів, фізіотерапевтичних методів, дієтотерапії, лікувальної фізкультури та забезпечення належних культурно-побутових умов на базі санаторно-курортних закладів України.

Путівки до реабілітаційного відділення санаторно-курортних закладів видаються лікувально-профілактичними закладом за профілями лікування:

- відновлювальне лікування хворих після гострого інфаркта міокарда, пролікованої нестабільної стенокардії, операцій на серці та магістральних судинах;

- відновлювальне лікування хворих після гострих цереброваскулярних порушень;

- відновлювальне лікування хворих після оперативних втручань на органах травлення;

- відновлювальне лікування хворих після операцій ортопедичних, травматологічних, при дефектах та пороках розвитку хребта, пластиці суглобів, ендопротезуванні і реендопротезуванні, реплантації кінцівок;

- відновлювальне лікування післяопікових хворих;

- відновлювальне лікування порушення обміну речовин.

Питання щодо надання таких путівок розглядає спеціальна відбіркова комісія лікувального закладу з направлення до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів хворих, які перебувають на диспансерному обліку.

На доліковування у реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів направляються застраховані особи (або їх діти у супроводі одного із застрахованих батьків (опікуна,піклувальника), що працюють на підприємствах (в організаціях, установах) незалежно від форм власності та відомчої приналежності. Путівки видаються тільки у випадках захворювань або травм, не пов’язаних з нещасним випадком на виробництві. Протягом календарного року одній і тій же особі може бути видана лише одна санаторно-курортна путівка, що сплачена за рахунок коштів Фонду. Передача виданої реабілітаційної путівки іншій сторонній особі, поділ її на декількох осіб, зменшення терміну лікування – забороняється. Застраховані особи дістаються у санаторій самостійно. Термін реабілітаційного лікування – 24 дні.

Реабілітаційна путівка видається для лікування застрахованої особи або її дитини – безкоштовно. Направлення на доліковування в санаторій проводиться безпосередньо із стаціонару з видачею листка непрацездатності.

Застрахованим особам, які потребують тривалого стаціонарного лікування, необхідно звертатись до лікуючих лікарів щодо, наявності реабілітаційних путівок та термінів направлення до оздоровниць.

За роз’ясненнями та консультаціями просимо звертатись до спеціаліста в Ріпкинському районі Чернігівської міжрайонної виконавчої дирекції за телефоном 2-12-26.