back

22 серпня - 16 років з дня створення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України

18 серпня 2016

Охорона життя й здоров’я працюючих від впливу небезпечних та шкідливих виробничих чинників має важливе соціальне значення, оскільки є національним багатством держави. Питання створення безпечних умов праці, профілактики виробничого травматизму та профзахворювань були, є і повинні залишатися важливими та актуальними на будь якому підприємстві.

Визначаючи пріоритетом здоров’я і життя працюючої людини, страховими експертами відділенням Фонду в м. Чернігові за І півріччя 2016 року надано 72 консультації з питань охорони праці та профілактики нещасних випадків на виробництвіпідприємствам-страхувальникам, прийнята участь у проведенні 60 семінарів, 18 нарад на підприємствах з керівниками та посадовими особами, в роботі 28 комісій з питань охорони праці на підприємствах, 164 рази працівники відділення приймали участь в навчанні та перевірці знань з питань охорони праці на підприємствах-страхувальниках.

Спеціалістами відділу профілактики виробничого травматизму надано методичну та практичну допомогу в розробці 350 нормативних актів з охорони праці (положень, інструкцій з охорони праці та ін.), узагальнено та передано 7 підприємствам позитивний досвід роботи з профілактики нещасних випадків, розповсюджено понад 1000 екземплярів інформаційних матеріалів.

За І півріччя 2016 року до відділення Фонду в м. Чернігові надійшло 24 повідомлення про нещасні випадки, що сталися на підприємствах-страхувальниках, з яких визнано пов’язаними з виробництвом 17 нещасних випадків(за І півріччя 2015 року – 15).

Невід’ємними завданнями страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання були і залишаються відшкодування шкоди, пов’язаної з втратою застрахованими особами заробітної плати, або відповідної її частини під час виконання трудових обов’язків, відновлення та компенсація порушених або втрачених функцій організму, усунення обмежень життєдіяльності потерпілих, повернення до повноцінного життя і трудової діяльності, а також інтеграція в суспільство людей, які отримали тяжкі травми і не в змозі продовжити трудову діяльність. Станом на 01.07.2016 року на обліку у відділенні перебуває 1 493 потерпілих (членів їх сімей). Страхові виплати отримують також потерпілі, які вимушені були переселитися з тимчасово непідконтрольної території нашої країни. Цих людей Фонд не залишив на самоті з їх проблемами, а сумлінно виконує свої обов’язки щодо відшкодування заподіяної шкоди.

За І півріччя 2016 року загальна сума страхових виплат на відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження здоров’я або в разі йогосмерті склала 9569,4 тис. грн.

Відповідно до законодавства проіндексованіщомісячні страхові виплати 962 одержувачам.

Крім того, відділенням було здійснено виплат та надано послуг на медичну та соціальну допомогу на суму 409,6 тис. грн.. Відновлення працездатності постраждалих – серед пріоритетів діяльності Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. З цією метою діє цілий комплекс соціальних послуг з медичної реабілітації. Так, у відділенні Фонду в м. Черніговіна обліку 543 потерпілих, яким МСЕК визначена потреба у лікуванні за наслідками травми або профзахворювання. З метою організації лікування потерпілих видано 28 направлень на стаціонарне лікування до лікувально-профілактичних закладів та 128 направлення до аптечних закладів для забезпечення потерпілих лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Всього профінансовано витрат на лікування на суму 86,8 тис. грн., на забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення – на суму 96,2 тис. грн.

За рахунок коштів Фонду 175 потерпілих, яким МСЕК визначена потреба у санаторно-курортному лікуванні, мають змогу отримати путівки для лікування за відповідним профілем. На сьогодні інваліди І групи на підставі висновку МСЕК забезпечуються санаторно – курортним лікуванням щорічно, інваліди ІІ групи – один раз на два роки, інваліди ІІІ групи – один раз на три роки.Протягом І півріччя 2016 року відділення надало 16путівокдля санаторно-курортного лікування.

Крім цього у звітному кварталі 2 інваліди І групи були забезпечені колясками інвалідними вуличними виробництва ПАТ «Артемзварювання», 14 потерпілих - технічними та іншими засобами реабілітації (палицями, милицями, чохлами, протипролежневою подушкою) на суму 16,4тис.грн., 5 потерпілих - джерелами живлення та вушними вкладками до слухових апаратів на суму 1,6тис.грн.

З метою залучення інвалідів праці до активного громадського життя, надання їм допомоги у соціальній реабілітації, відділенням проводиться активна робота щодо залучення інвалідів праці до участі у спортивних змаганнях, які проводяться в рамках Всеукраїнської спартакіадисеред інвалідів праці «Сила духу». Так, цього року команда Чернігівської області посіла почесне шосте місце серед 25 команд учасниць змагань.

Напередодні Дня незалежності України та 16-ї річниці Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України хочеться побажати терпіння і мудрості працівникам Фонду і тим, ким вони опікуються, хай панують взаєморозуміння і злагода.

Чернігівська міжрайонна виконавча
дирекція обласного відділення Фонду
соціального страхування з
тимчасової втрати працездатності