26 жовтня 2016


Комунальний позашкільний навчальний заклад "Ріпкинська школа мистецтв"



Директор: Сусло Михайло Федорович

Адреса: 15000, смт Ріпки, вул. Святомиколаївська, 156-а

Тел.: (04641) 2-16-37, (04641) 2-11-38

Eлектронна пошта: [email protected]

Сайт:



У Ріпкинській школі мистецтв навчається 179 учнів, навчальний процес забезпечують 17 викладачів.

Школа проводить навчально-виховну, методичну, культурно-просвітницьку роботу.

Діти здобувають освіту за спеціалізаціями: баян, акордеон, бандура, домра, гітара, фортепіано, скрипка, духові інструменти. Також діти навчаються в класах образотворчого мистецтва, хореографії.

Навчально-виховний процес в школах естетичного виховання здійснюється за затвердженими Міністерством культури України діючими програмами з кожного предмету, в яких викладені програмні вимоги до кожного класу та пропонуються рекомендовані репертуарні списки музичних творів для вивчення, а також згідно Типових навчальних планів, розроблених державним методичним кабінетом навчальних закладів системи культури і мистецтв, затверджених наказом Міністерства культури України.

Навчально-виховний процес поєднує індивідуальні і колективні форми роботи і здійснюється диференційовано, відповідно до індивідуальних можливостей, інтересів, нахилів, здібностей учнів з урахуванням їх віку, психофізичних особливостей, стану здоров’я. Основною формою навчально-виховної роботи є заняття (урок). Викладачі школи працюють відповідно до розкладу занять затвердженого директором школи. Для оцінювання рівня навчальних досягнень учнів використовується 12-ти бальна система.

Згідно програмних вимог в школі є обов’язковими контрольні заходи: технічний залік, академічні концерти, перевідні академічні концерти, випускники складають іспити: з сольфеджіо (письмово та усно), музичної літератури та випускна програма на музичному інструменті.

У школі працюють різноманітні творчі колективи: вокальний ансамбль молодших класів, ансамбль скрипалів, ансамбль бандуристів, оркестр народних інструментів, хореографічний колектив та різні ансамблі малих форм. Учні – активні учасники концертів, свят, тематичних вечорів та інших культурних заходів, що проводяться як окремо школами, так і спільно з іншими місцевими закладами освіти та культури.

З метою постійного розвитку виконавської майстерності, зростання професійного рівня молодих музикантів, популяризації українських народних інструментів в Україні та, зокрема, в Чернігівській області започатковано проведення різноманітних конкурсів і фестивалів обласного, всеукраїнського та міжнародного рівнів. Згідно плану роботи обласного методичного об’єднання щороку проводяться конкурси солістів-інструменталістів, вокалістів академічного та естрадного співу, музично-теоретичні олімпіади з сольфеджіо та музичної літератури серед учнів шкіл естетичного виховання області, на які доводяться певні програмні вимоги, виконання обов’язкових творів.

Щорічно в обласних конкурсах та теоретичних олімпіадах приймають участь вихованці шкіл. Кожного року проводяться шкільні конкурси індивідуальних виконавців, переможці яких беруть участь у обласних та всеукраїнських конкурсах, фестивалях, виставках. Всі представлені учні демонструють відповідний рівень знань, виконавської майстерності, різноманітність репертуару. Необхідно зазначити, що Ріпкинська школа мистецтв є лідером по перемогах у конкурсах різних рівнів.

Одним із найбільших за кількістю учасників конкурсних заходів, який охоплює всі регіони України, є Всеукраїнський конкурс учнівської творчості, присвячений шевченківським дням, «Об’єднаймося ж, брати мої», започаткований у 2002 р. Щороку учні класу образотворчого мистецтва Ріпкинської школи мистецтв представляють свої роботи у номінаціях «Образотворче мистецтво» та «Декоративно-прикладне мистецтво».

Значна увага в школі приділяється позакласній роботі, що робить навчально-виховний процес більш змістовним, різноманітним та сприяє популяризації навчального закладу, що дає певні наслідки під час набору учнів до першого класу. В школі урочисто проходить свято першокласників «Посвята в юні музиканти», на якому першокласники захищають це звання грою на музичному інструменті перед дітьми, батьками, викладачами. Також щорічно учні та викладачі в кінці навчального року звітують перед батьками та глядачами в звітних концертах, де представляються кращі індивідуальні виконавці, творчі колективи, ансамблі різноманітних форм.

Протягом року підтримуються тісні зв’язки з Чернігівським музичним коледжем ім. Л.М.Ревуцького, викладачі якого запрошуються на зональні заходи, випускні іспити, надають методичну та практичну допомогу як викладачам, так і учням шкіл. Вихованці школи мають достатній рівень для продовження навчання в середніх та вищих навчальних закладах. Щороку випускники поповнюють лави студентів мистецьких вищих навчальних закладів різного рівня акредитації. Профорієнтаційна робота у школі дає певний результат: багато випускників стали студентами музичних училищ та консерваторій. Учням пільгових категорій згідно Закону України «Про позашкільну освіту» (ст. 26) надаються пільги в оплаті за навчання.